Cada any es celebra la Diada de Sant Jordi a Catalunya. Concretament, el 23 d'abril, amb motiu de el patró oficial de la comunitat autònoma. Les característiques d'aquesta festivitat giren entorn dels llibres, les roses i la reivindicació de la cultura catalana. Si estàs buscant una rosa forjada per la diada de Sant Jordi, la tenim.
Però, per què es regalen llibres i roses?
És tradició veure el dia 23 d'abril els balcons plens senyeres o veure la Rambla de Barcelona plena de gent que es passeja entre les parades de floristes i llibreters, amb l'objectiu de regalar una rosa i un llibre.
Es diu que la tradició de regalar una rosa pot estar lligada amb la fira de roses que es realitzava al segle XV durant la Diada de Sant Jordi a Barcelona. Aquesta fira tenia lloc al Palau de la Generalitat, on hi acudien parelles, promesos i matrimonis, les quals s’obsequiaven amb una d'aquestes flors. Segons l’Ajuntament de Barcelona, el costum de regalar una rosa pot venir d’aquí.
La llegenda de Sant Jordi
Si fugir de la monotonia aquest Sant Jordi regala una rosa de ferro forjat amb cúpula! És una gran sorpresa i un gran regal, estem convençuts que li encantarà a la persona escollida.
La llegenda més famosa i coneguda per tots és la llegenda de Sant Jordi. Aquesta llegenda explica que la vila de Montblanc es trobava aterroritzada per un drac, infectava l’aire i l’aigua de la vila. A més, causava estralls entre tot el bestiar de la localitat a causa del seu alè pudent.
Cada cop que el drac tenia gana, s'aproximava a les muralles, de manera que els veïns van haver de donar-li de menjar ovelles, bous, i cavalls. I a la fi no van tenir més remei que sacrificar als propis habitants.
A l’hora de sacrificar els habitants, es va decidir ficar en una olla tots els noms dels habitants de Montblanc, on també s’hi trobava el nom del rei i el de la seva filla, la princesa. Cada dia una mà innocent decidia qui moriria el matí següent.
Una tarda, l'escollida va resultar ser la princesa. La jove va sortir de les muralles i es va dirigir cap al seu trist destí. Quan el drac avançava cap a ella, va sorgir entre la boira un bell cavaller vestit de blanc sobre un cavall blanc que va arremetre contra la bèstia. L'animal, ferit, es va sotmetre al cavaller, que li va lligar al coll un extrem del cinturó de la princesa.
Posteriorment, la dama va prendre l'altre extrem del cinturó i, per a sorpresa dels pobladors de Montblanc, va conduir a el drac fins a la porta de la ciutat. Allà, a la vista de tots, el cavaller va rematar a la bèstia d'un precís cop de llança
Diu la llegenda, que un gran bassal de sang del drac es va formar als peus de el cavaller i, que en aquell mateix instant, va créixer un roser i de les seves branques van néixer unes vermelles roses. Jordi, que és com es deia el cavaller, va obsequiar a la princesa amb una d'aquestes roses.
D’on prové la tradició de regalar un llibre
Pel que fa referència a obsequiar amb un llibre, es diu que la tradició pot venir dels anys 20, quan el director de l'editorial Cervantes, Vicent Clavel i Andrés, va proposar a la Cambra Oficial de el Llibre de Barcelona i al Gremi d'Editors i Llibreters que el dia 7 d'octubre, fos la data per organitzar una festivitat que promogués la lectura i els llibres a Catalunya.
El 1929, a l'Exposició Internacional de Barcelona, va tenir un gran èxit el desplegament de xiringuitos de llibreters pels carrers que pretenien fomentar la lectura, de manera que es va canviar la data i es va establir el 23 d'abril com el Dia del Llibre, coincidint amb la mort de Cervantes i Shakespeare.
Esperem que t’hagi agradat aquesta noticia. Si tens qualsevol dubte, contacte ara amb nosaltres.
Compra ara a la pàgina web roses forjades, plaques personalitzades, roses amb cúpula, roses barates i molt més